-
Produkty
- Sosy według ostrości
- Sosy według papryki
- Sosy według smaku
- Ostre papryki
- Ostre, bo POLSKIE!
- Sosy z Hot Ones
- Sosy BBQ i do mięsa
- Smaki MEKSYKU
- Musztardy & Majonezy
- Ostre słodkości
- Piekielne Ekstrakty
- ZESTAWY PRODUKTÓW
- NA PREZENT
- Ostre przekąski
- Nasiona papryk
- Ketchupy, salsy, pasty
- Produkty BIO/Organic
- GASTRO/opakowania XXL
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
Ciekawostki o ostrości
- Blog OSTROŻERCY - przepisy i ciekawostki o ostrości
- Dlaczego mój sos nie piecze, czyli czy skala Scoville'a kłamie?
- Dlaczego tak pali, kiedy jem coś ostrego? Słowo o kapsaicynie
- O sosach z papryką i ekstraktem. Jak zmierzyć SHU?
- Dlaczego ostre jedzenie jest dla Ciebie dobre?
- Jak przechowywać ostre sosy?
- Mity o ostrym jedzieniu
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA PÓŁNOCNA I ŚRODKOWA
- Z ostrymi sosami dookoła świata - AMERYKA POŁUDNIOWA I EUROPA
- FAQ
- Skala Ostrości
Skala Ostrości
Na naszej stronie oferujemy naprawdę ostre rzeczy.
Aby ułatwić klientom poruszanie się wśród nich i sprawić, że wybiorą oni produkty dla siebie odpowiednie, przy większości opisów znajdują się dwie skale ostrości:
- Skala ostrości Scoville'a (SHU)
- Skala ostrości Ostrożerców
Pierwsza ze skal. Skala ostrości Scoville'a, to to skala określająca ostrość danej potrawy – choć najczęściej ma zastosowanie w mierzeniu pikantności wszelakiego rodzaju papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Czysta kapsaicyna ma około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU - to jednostki skali, od Scoville Hotness Unit), co oznacza że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla testującego.
Dla ciekawostki dodamy, że najostrzejsza papryka (na ten moment, dane z 2012 roku), Carolina Reaper, ma, bagatelka, od 1 569 300 do 2 200 000 SHU (15% jej masy całkowitej to czysta kapsaicyna, tyle samo, co w gazie pieprzowym).
Jeśli więc w praktyce, dany sos ma, powiedzmy, 1 000 jednostek SHU - oznacza to, że zawartą w nim ilość kapsaicyny trzeba rozcieńczyć w roztworze tysiąc razy, żeby pieczenie przestało być odczuwalne.
Dla porównania, oto przykładowe ostrości niektórych papryk (świeżych) [źródło - Wikipedia]
1 569 300 SHU - Carolina Reaper
1 643 700 SHU - Trinidad Scorpion Butch T
855 000 - 1 075 000 - Naga Jolokia
876 000 - 970 000 - Dorset Naga
100 000 - 350 000 - Piri Piri, Scotch Bonnet, Guntur chili, Habanero
50 000 - 100 000 - pieprz tajski, chili ptasie oko
2 500 - 8 000 - papryka jalapeno, papryka węgierska, tabasco
100 - 500 - papryka pepperoni, pimento
0 - papryka słodka
Skala Ostrożerców
Druga skala, Skala Ostrożerców, to stworzona przez nas skala subiektywnego poczucia ostrości.
To skala bazująca na odczuwaniu ostrości przez przeciętnego, polskiego konsumenta :) Wygląda ona następująco:
sos łagodny, słodki, praktycznie znikomy poziom ostrości ( 0,5 - 1)
i
sos pikantny, wyczuwalna ostrość na przeciętnym poziomie ( 1,5 - 2)
i
sos ostry, powoduje intensywne i długotrwałe uczucie pieczenia ( 2,5 - 3)
i
sos ogniście ostry, dla odważnych i tych o mocnych żołądkach :) ( 3,5 - 4)
sos boleśnie ostry, dla koneserów i wielbicieli NAPRAWDĘ mocnych wrażeń ( 4,5 )
Wypalacz jelit. ( 5 )
Zniszczy wszystko na swojej drodze. Dla prawdziwych hardkorów!