• Skala Ostrości

 Na naszej stronie oferujemy naprawdę ostre rzeczy.
Aby ułatwić klientom poruszanie się wśród nich i sprawić, że wybiorą oni produkty dla siebie odpowiednie, przy większości opisów znajdują się dwie skale ostrości:

Skala ostrości Scoville'a (SHU)

Skala ostrości Ostrożerców

Pierwsza ze skal. Skala ostrości Scoville'a, to to skala określająca ostrość danej potrawy – choć najczęściej ma zastosowanie w mierzeniu pikantności wszelakiego rodzaju papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Czysta kapsaicyna ma około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU - to jednostki skali, od Scoville Hotness Unit), co oznacza że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla testującego.

Dla ciekawostki dodamy, że najostrzejsza papryka (na ten moment, dane z 2012 roku), Carolina Reaper, ma, bagatelka, od 1 569 300 do 2 200 000 SHU (15% jej masy całkowitej to czysta kapsaicyna, tyle samo, co w gazie pieprzowym).

Jeśli więc w praktyce, dany sos ma, powiedzmy, 1 000 jednostek SHU - oznacza to, że zawartą w nim ilość kapsaicyny trzeba rozcieńczyć w roztworze tysiąc razy, żeby pieczenie przestało być odczuwalne.

Dla porównania, oto przykładowe ostrości niektórych papryk (świeżych) [źródło - Wikipedia]

1 569 300 SHU - Carolina Reaper

1 643 700 SHU - Trinidad Scorpion Butch T

855 000 - 1 075 000 - Naga Jolokia

876 000 - 970 000 - Dorset Naga

100 000 - 350 000 - Piri Piri, Scotch Bonnet, Guntur chili, Habanero

50 000 - 100 000 - pieprz tajski, chili ptasie oko

2 500 - 8 000 - papryka jalapeno, papryka węgierska, tabasco

100 - 500 - papryka pepperoni, pimento

0 - papryka słodka

 

Skala Ostrożerców

Druga skala, Skala Ostrożerców, to stworzona przez nas skala subiektywnego poczucia ostrości.
To skala bazująca na odczuwaniu ostrości przez przeciętnego, polskiego konsumenta :) Wygląda ona następująco:

 

1m(1).jpg 

sos łagodnysłodki, praktycznie znikomy poziom ostrości ( 0,5 - 1)

1-5m(1).jpg i 2m(1).jpg

sos pikantny, wyczuwalna ostrość na przeciętnym poziomie ( 1,5 - 2)

2-5m(1).jpg i 3m(1).jpg

sos ostry, powoduje intensywne i długotrwałe uczucie pieczenia ( 2,5 - 3)

3-5m(1).jpg  i 4m(1).jpg

sos ogniście ostry, dla odważnych i tych o mocnych żołądkach :) ( 3,5 - 4)

4-5m(1).jpg 

sos boleśnie ostry, dla koneserów i wielbicieli NAPRAWDĘ mocnych wrażeń ( 4,5 )

5m(1).jpg

Wypalacz jelit. ( 5 )

Zniszczy wszystko na swojej drodze. Dla prawdziwych hardkorów!