Imprezowe nachos z mięsem mielonym i serem – oczywiście na ostro - to wprost idealna przekąska na imprezę czy grilla – nie tylko na lato!


Składniki:

- 400g mięsa mielonego (wołowego lub z kurczaka - albo też roślinnego odpowiednika, np. Beyond Meat)

- dwie paczki chipsów Poppamies Cheesy Jalapeno lub Hot Habanero (ewentualnie klasycznych nachos)

- odrobina oleju

- sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego (gotowa mieszanka ułatwi sprawę)

- 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę (i odsączone z nadmiaru soku)

- świeża kolendra

- 200g sera Cheddar lub innego twardego/półtwardego

- karmelizowana cebula (lub podsmażona)

- marynowana papryka Jalapeno

- sos Poppamies White Barbecue i Aged Jalapeno

 

Wykonanie:

Mięso mielone (lub odpowiednik) smażymy na niewielkiej ilości oleju - aż będzie ładnie zarumienione, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, równomiernie wysypujemy na nią chipsy Poppamies/nachosy, rozkładamy (można niedbale!) mięso mielone a na to ścieramy ser (mmmm!)

Pieczemy w 220 stopniach aż ser się rozpuści - aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący efekt polecamy użycie opcji GRILL

Tuż przed podaniem nakładamy pokrojone pomidory, marynowane Jalapeno, pokrojoną cebulkę i posypujemy świeżą kolendrą, a na sam koniec dorodnie skrapiamy sosem Poppamies Aged Jalapeno i równie skwapliwie polewamy niesamowitym sosem Poppamies White Barbecue