
 
Meksykański sos chili Valentina Salsa Picante to jeden z najbardziej znanych meksykańskich sosów na świecie! 
Stworzony według niezmiennej od 1954 roku receptury plasuje się w czołówce najlepszych sosów stołowych Meksyku. Valentinę doceniła i pokochała również reszta świata - nic dziwnego, gdyż to sos o bardzo charakterystycznym, wyrazistym smaku i pełen intensywnego aromatu - od którego prawie zaczyna rosnąć dorodny, meksykański wąs! :) 
W czym tkwi sekret jej niezwykłego smaku? Oczywiście - w prostocie! 
Meksykański sos Valentina Salsa Picante powstaje z lokalnej odmiany papryczek chili - arbol, lekko kwaskowatej i świeżej w smaku. 
Wersja Extra Hot to jeszcze więcej paprykowych wrażeń i wyrazistości!
Do tego mieszanka iście meksykańskich przypraw - i pyszny, lekko korzenny sos do dań kuchni tex-mex gotowy!
 

Charakteryzuje ją świeży, kwaskowaty smak z bardzo wyczuwalną papryką i mocnym bukietem przypraw. 
Tworzy niezły duet z burrito, jako salsa do quesadilli czy nachosów. 
Wersja Extra Hot zawiera więcej papryki i mocy, ale wciąż Valentina jest sosem stołowym, który ma przede wszystkim świetnie smakować - będzie idealna dla każdego fana stylu meksykańskiego na dowolnym poziomie zaawansowana, jeśli chodzi o ostrość. 
Jest wyraziście pikantna, ale nawet jej duże ilości nie wycisną z Was łez! 
Duża butelka dostarczy wrażeń na dłużej, choć ostrzegamy - kończy się jak zwykle zbyt szybko :)
Jej smakowitość została doceniona w znanym amerykańskim programieHot Ones
- Valentina Extra Hot znalazła się w 4 sezonie jako jeden z sosów do wyzwania!
KLIK
Idealna do dań kuchni meksykańskiej, tex-mex, jako dodatek do sals, mięsa czy burgerów. 
Tak naprawdę jest to mocno uniwersalny sos - spróbuj jej ze wszystkim, co kochasz! Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Składniki: woda, papryczki chili, ocet, sól, przyprawy, 0,1% benzoesanu sodu (jako konserwant)
Pojemność: 370ml
Wyprodukowano w Meksyku
 
Ostrość w Skali Scoville'a: brak danych
Ostrość w skali Ostrożerców:
